Solliciteren: De eerste indruk

Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Bovendien is die ene kans niet lang van duur. Binnen enkele minuten in een sollicitatie gesprek wordt er al een oordeel gevormd over wie jij bent. In nog niet eens de eerste 5 minuten vormt je gesprekspartner al een indruk van je en vaak is het lastig om deze indruk te veranderen. Dit wordt ook wel het “Halo-effect” genoemd, één waargenomen kenmerk kan leiden tot het beoordelen van iemands gehele persoonlijkheid.

Vaak heeft een gesprekspartner binnen een paar minuten dus eigenlijk al besloten of je kans maakt op de functie. We horen je denken: een Recruiter weet toch wel beter?! Dat klopt, maar het vormen van een eerste indruk gaat onbewust. Mensen hebben vaak niet door dat een bepaalde situatie ervoor zorgt dat ze al een beeld van iemand vormen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de eerste indruk meestal de juiste is. Aan jou de uitdaging om ervoor te zorgen dat de eerste indruk positief is!

Je zou het niet verwachten, maar je woorden hebben weinig invloed op de eerste indruk. Zonder dat jij iets gezegd hebt, vormt de ander al een mening over jou. Kleding en jouw voorkomen zijn dus heel erg belangrijk, net zoals jouw houding, non verbale communicatie, gezichtsuitdrukking, intonatie en stemgebruik. Anders gezegd: de manier waarop jij jezelf presenteert. Met deze tips kun jij de eerste indruk die jij achterlaat bij je sollicitatie beïnvloeden.

 • Kom op tijd
  Probeer minimaal 10 minuten van te voren aanwezig te zijn. Zo kun je even tot rust komen. Kijk goed van te voren naar de reistijd, ook tijdens het spitsuur.
 • Verzorgd uiterlijk
  De gesprekspartner zal je eerder zien dan horen. Met gepaste kleding kan je daarom het verschil maken. Je kunt beter te formeel gekleed zijn dan te informeel. Maar niet alleen je kleding, ook een verzorgd uiterlijk verzorging is belangrijk. Je kunt een overhemd aantrekken, maar met een onverzorgde baard zal dit minder effect opleveren.
 • Wees beleefd
  Spreek je gesprekspartner altijd aan met u. Hiermee laat je zien dat je goed bent opgevoed. Dit begint al bij aankomst op het terrein van een bedrijf. Zorg dat je iedereen beleefd begroet, misschien worden dit wel je toekomstige collega’s.
 • Geef een stevige hand
  Je handdruk heeft invloed op de eerste indruk. Zorg ervoor dat deze niet te hard of te zacht is. De juiste handdruk kan vertrouwen wekken bij je gesprekspartner.
 • Maak oogcontact
  Door middel van oogcontact maak je een persoonlijke connectie en toon je interesse in je gesprekspartner. Probeer dus niet steeds weg te kijken of voor je uit te staren. Dat laatste kan er namelijk voor zorgen dat je onzeker, niet oprecht of zelfs arrogant overkomt.
 • Goede houding.
  Het is belangrijk om actief aanwezig te zijn. Sta en zit rechtop en probeer natuurlijk te bewegen. Probeer af en toe ja te knikken om aan te geven dat jij je gesprekspartner volgt.  Zorg ervoor dat je ook non-verbaal communiceert in lijn met je verbale communicatie. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker te peilen bent en je gesprekspartner zal zich sneller op zijn of haar gemak voelen.
 • Lach!
  Dit is misschien wel het belangrijkst. Tijdens een sollicitatie wil je namelijk enthousiast en positief overkomen. Uit onderzoek blijkt dat 72% van de mensen, anderen die vaak (glim)lachen zien als zelfverzekerd en succesvol.