Hoe combineer je studie en werk?

7 op de 10 studenten heeft een bijbaan in Nederland, om wat bij te verdienen en natuurlijk om werkervaring op te doen. Maar hoe combineer je een bijbaan met je studie en houd je nog genoeg vrije tijd over? In deze blog geven wij je tips hoe je een bijbaan het beste kan combineren met je studie.

Plannen, plannen, plannen

Een goede, realistische planning maken is de belangrijkste stap in het combineren van je studie en werk. Maar hoe doe je dit?

1. Kies een geschikte planner
Plannen kan op verschillende manieren. Maak jij gebruik van een online planner of kies je liever voor de old school papieren agenda?

Online zijn er veel templates te vinden die je kunt downloaden of online kan invullen. Om je een handje te helpen hebben wij ook een weekplanner ontworpen. Deze kun je vinden via deze link.

2. Creëer een overzicht en stel prioriteiten
Alles begint met prioriteiten stellen. Wat vind jij belangrijk? Daar moet je focus liggen. Start met een overzicht van alle deadlines, taken en andere verplichtingen die je de komende tijd hebt. Heb je daarnaast ook duidelijk wat er voor elk vak van je verwacht wordt?

Dan is het tijd om de planning verder in te vullen. Wat heeft voor jou prioriteit? Studie, werken, sociaal leven of sporten? Begin je planning met het invullen van je vaste afspraken en de activiteiten die jij het meeste prioriteit wilt geven. De rest plan je erom heen. Bedenk ook hoeveel tijd je kwijt denkt te zijn aan deze taken. Rond je ze in één keer af of heb je er meerdere momenten voor nodig? Houd er rekening mee dat het beter is om de tijdsduur van een taak niet te lang te maken.

3. Niet vergeten in je planning
Je bent vol enthousiasme gestart met het invullen van je planning. Maar vergeet niet om ook pauzes voor jezelf in te plannen. Het is bewezen dat studenten gemiddeld een concentratiespan hebben van 45 à 60 minuten. Plan bijvoorbeeld na ieder uur studeren een korte pauze voor jezelf, tijd voor een kopje koffie of een frisse neus!

Ook is het belangrijk om vrije tijd in te plannen. Houd bijvoorbeeld je avond vrij om serie te kijken of met vrienden af te spreken. Dan heb je tijdens het studeren iets om naar uit te kijken.
Tot slot is het goed om je week niet helemaal vol te plannen. Zo heb je nog wat uitloop tijd en even tijd voor helemaal niks!

Extra tips
1. Zet je apps uit We herkennen het allemaal, na een paar minuten leren zie je een berichtje binnenkomen waardoor je direct afgeleid bent. Zet meldingen van bepaalde apps die jou afleiden even uit. Freedom is een app die je hierbij kan helpen.

2. Goede leerplek
Een plek waar jij ongestoord en productief kunt studeren, zonder afleiding. Op onze sociale media (Instagram en TikTok) staat een overzicht van de verschillende opties rondom de Erasmus Universiteit. Maar je kan natuurlijk ook thuis een fijne leerplek inrichten.

3. Zoek een studiemaatje
Hebben je vrienden in dezelfde periode tentamens? Ga dan samen studeren in de UB. Een stok achter de deur en meteen gezellige pauzes!

4. Leuke (bij)baan
Een leuke bijbaan kan een fijne afwisseling zijn tijdens het studeren. Theorie toepassen in de praktijk, structuur in je week, een lekker salaris en natuurlijk gezelligheid met je collega’s.

Ben jij op zoek naar een (bij)baan? Bij FIT kun je terecht voor een studie gerelateerde bijbaan. Bekijk onze vacatures of kom eens langs voor een vrijblijvende kennismaking.