Banenmarkt: wat past er bij jou?

Veel van de studenten weten nog niet wat ze later willen doen. Dat is helemaal niet erg. Je bent nog student en je staat aan het begin van je carrière. Genoeg tijd om uit te vinden wie jij bent en wat er bij jou  past. Een banenmarkt is een manier om hierachter te komen. In deze blog zullen we je meer vertellen over banenmarkten en enkele tips geven.

Wat is een banenmarkt?

Een banenmarkt is een manier om erachter te komen waar je interesses liggen. Een banenmarkt, ook wel banenbeurs , carrièrebeurs of carrièremarkt genoemd, is een evenement waarbij werkgevers, recruiters en scholen informatie geven aan potentiële werknemers. Het is een manier om op een informele wijze kennis te maken met verschillende partijen. Vaak vinden deze evenementen plaats in een grote ruimte waar verschillende bedrijven staan met een kraampje waarmee ze zichzelf presenteren en jou kennis willen laten maken met het bedrijf. Maar hoe gaat dat er precies aan toe?

Hoe ziet een banenmarkt er uit?

Wanneer je binnenkomt sta je in een enorme ruimte en word je overspoeld met indrukken. Overal zijn kraampjes, mensen, promotiebanners, lekker eten en goodies. Allemaal met een reden, mensen willen jou namelijk enthousiasmeren voor hun bedrijf. Voor een tekort aan aanbod of aandacht hoef je dus niet bang te zijn. In het begin kan dit allemaal wat overweldigend zijn. Een goede voorbereiding kan daarom best handig zijn. Dat pak je als volgt aan.

De aanpak

Het is slim om van te voren na te gaan welke organisaties zich op de banenmarkt zullen bevinden. Nu weet je over welke bedrijven je je kan gaan inlezen. Je hoeft natuurlijk niet ieder bedrijf van te voren uit te spitten, maar het kan fijn zijn om wel al wat meer te weten over de bedrijven die jij interessant vindt. Wanneer je een gesprek aan gaat bij het kraampje van zo’n bedrijf kun je nu laten merken dat je oprecht geïnteresseerd bent. Daarnaast sta jij hierdoor steviger in je schoenen.  Je kunt nu namelijk meer gerichte vragen gaan stellen.

Er zijn verschillende manieren om een banenmarkt aan te pakken. Hoe je dat wil doen is aan jou. Het is belangrijk daarom handig om van te voren na te gaan wat jij hier uit wil halen. Stel dus een persoonlijke doel voor jezelf vast. Zo kun je altijd terugvallen op je doel in de zoektocht naar wat bij jou past. Voorbeelden van doelen zijn:

  • Oriënteren
  • Een bijbaan
  • Een stageplek
  • Informatie over specifieke bedrijven

Afhankelijk van het doel bepaal jij welke aanpak voor jou werkt. Vaak krijg je vooraf of bij binnenkomst een plattegrond van de kraampjes. Dit kan je helpen om overzicht te creëren en een plan te maken. Eerst een rondje lopen om te oriënteren, langs elk kraampje lopen of een specifiek kraampje opzoeken alles is mogelijk.

Op een dag als deze spreek je vaak veel mensen in korte tijd. Niet ieder gesprek zal interessant zijn. Wij raden aan om visitekaartjes te vragen aan werknemers van de organisaties die je wél interessant vindt. Zo kun je thuis nog een keer kijken naar alle visitekaartjes die je hebt verzameld. Soms kan het ook handig zijn om notities te maken over de gesprekken die je voert.

5 tips om het meeste uit een carrièrebeurs te halen

Deze 5 tips kunnen je helpen in je voorbereiding, tijdens en na de banenmarkt:

  1. Doe een online carrièretest

Een carrièretest kan je helpen in de zoektocht naar wat bij jou past. De test kan jouw interesses en competenties matchen aan voor jou relevante sectoren en functies. Tijdens de banenmarkt kun je dan gerichter op zoek gaan naar kraampjes die bij jou passen. Je kunt zo’n test doen op: https://www.nationaleberoepengids.nl/beroepskeuzetest.

  1. Bereid vragen voor

Tijdens het inlezen zijn er waarschijnlijk een aantal vragen in je op gekomen. Schrijf deze vragen op zodat je alles kan laten beantwoorden en je geen belangrijke informatie misloopt.

  1. Neem je CV mee

Wanneer je geïnteresseerd bent in een organisatie of misschien zelfs in een vacature, kun je altijd je CV afgeven. Dit komt goed voorbereid en professioneel over. Ook is het voor het bedrijf nu makkelijker om contact met je op te nemen. Via deze website kun je gratis CV templates downloaden:
https://www.canva.com/resumes/templates/

  1. Connect op LinkedIn

LinkedIn is hét platform voor organisaties om informatie te delen en nieuwe werknemers te vinden. Door een connectie te maken met een organisatie toon je interesse en kun je makkelijk met elkaar in contact komen. De ideale manier om van elkaar op de hoogte te blijven. 

  1. Stel een professionele voicemail in

Als een potentiële werkgever jou belt en wordt doorgeschakeld naar je voicemail, wil je natuurlijk wel dat hij je serieus neemt. Zorg er dus voor dat je een professionele voicemail instelt.

Banenbeurzen vinden regelmatig plaats op verschillende locaties. Via de link hieronder kom je bij een overzicht van alle geplande beurzen in 2023. Bekijk wat er tussen zit voor jou en bezoek een banenmarkt!
https://beursstand.nl/beurskalender-2023/